Kaj so ključne besede in kako jih uporabljati?

Če ključne besede v svoji vsebini uporabljate pravilno, bo vaša stran med rezultati iskanja na Googlu lahko uvrščena višje.
Vsebina članka

Ključne besede so zelo pomemben in najbolj poznan del SEO. Le-te so temelj vsake SEO strategije in on-page optimizacije. In kljub temu da je najpomembnejša kakovostna vsebina, dobro izbrane ključne besede in način, kako jih vključimo v vsebino, skupaj z ostalimi dejavniki, ki jih Google upošteva, izjemno vplivajo na uspeh optimizacije spletne strani.

Kaj so ključne besede?

Ključne besede so določene besede ali besedne zveze, ki opisujejo in učinkovito povzemajo glavno vsebino določene strani.

Google želi uporabnikom poiskati najboljšo vsebino za njihovo iskanje, kar pomeni najboljši odgovor na določeno iskano (ključno) besedo.

Vsakič ko uporabniki v iskalnik vpišejo vprašanje, jih Google napoti na stran, za katero meni, da jim bo dala najboljši odgovor. Pri tem so mu v pomoč ključne besede, ki delujejo kot namigi za spletne iskalnike.

Vključevanje teh besed v vsebino je pomemben del on-page SEO, saj pomaga iskalnikom takoj in brez težav ugotoviti, kaj je glavna tema objavljene vsebine in jo tako lahko natančno indeksirajo in uvrstijo med rezultate iskanja.

Različice ključnih besed in poizvedb

Pogosto boste zasledili, da so ključne besede tisto, kar uporabniki vpišejo v iskalnik, a to ne drži povsem. Besede in besedne zveze, ki jih uporabniki vpisujejo v iskalnike, so poizvedbe (queries).

Gre za različne besede in besedne zveze, ki lahko ponazarjajo isto stvar. Poizvedbe lahko vsebujejo tudi slovnične in pravopisne napake, pogosto vključujejo tudi pogovorni jezik.

Če stran optimiziramo za ključno besedo “podočnjaki”, jo bo Google prikazoval tudi za poizvedbe, kot so: vrečke pod očmi, odprava podočnjakov, blazinice za podočnjake, kljub temu da nekatere poizvedbe te besede sploh ne vsebujejo.

Long-tail ključne besede

Ko je za osnovno ključno besedo prevelika konkurenca ali le-ta naše vsebine ne opisuje dovolj natančno, lahko vsebino optimiziramo za dolgorepo (long-tail) ključno besedo.

Long-tail ključne besede so različice ključne besede, ki pa so bolj specifične, zato imajo manjšo konkurenco in pogosto boljše konverzije, izjemno priročne pa so tudi za izboljšanje lokalnega SEO.

Za ključno besedo “turistična agencija” bodo uporabniki morda vpisali tudi:

  • turistična agencija blizu
  • turistična agencija [kraj]
  • turistična agencija [ime agencije]
  • turistična agencija last minute
  • najboljša turistična agencija

Prvi dve poizvedbi ciljata lokalne rezultate zato je dobro, da ključni besedi dodate tudi lokacijo (npr. frizerski salon Maribor). Tretja poizvedba je t.i. poizvedba blagovne znamke (npr. Nike športni čevlji), četrta poizvedba cilja turistično agencijo z last minute ponudbo, peta pa seznam, ki bo uporabniku pomagal pri izbiri najboljše turistične agencije.

Dobro je, da vsebino optimizirate za različne poizvedbe.

Iskanje ključnih besed - kje jih najdemo?

Vprašanje, ki ga največkrat prejmem je: “Kje najdem ključne besede?” Kako lahko torej ugotovite, kaj vaša ciljna publika vpisuje v svoj najljubši iskalnik (Google)?

V osnovi vam pri iskanju in raziskavi ključnih besed lahko pomaga Google ter rezultati, ki vam jih predlaga v sorodnih iskanjih, lahko pa uporabite tudi orodja za analizo ključnih besed, kot je Google Keyword Planner.

Če želite optimizirati obstoječo vsebino in ne veste, katero ključno besedo izbrati, obstaja enostaven trik. Omenila sem že, da so ključne besede kot hitri namigi iskalnikom, o čem govori vsebina na določeni strani.

Če bi morali svojo vsebino opisati v treh do petih besedah, katere bi izbrali? Ko odgovorite na to vprašanje, ste že na dobri poti.

Če vsebine še nimate, se iskanje ključnih besed običajno začne z ugibanjem. Upam, da veste dovolj o svoji temi in niši, da lahko sestavite seznam z več ključnimi besedami in poizvedbami, za katere mislite, da jih vaši bralci uporabljajo pri iskanju vsebin in odgovorov na svoja vprašanja.

Od tu naprej imate več možnosti. Eno najboljših in brezplačnih orodij je Google. Začnite z vnosom ene od svojih ključnih besed in poglejte, koliko rezultatov Google najde (več rezultatov pomeni večjo konkurenco) in kaj se prikaže pri samodejnem izpolnjevanju. Poigrajte se z različnimi izrazi in rezultate dodajte na svoj seznam ključnih besed.

Google vam lahko s predlogi pomaga izbrati ključne besede
Googlovi predlogi za različice ključne besede čokoladna torta

Pri iskanju ključnih besed in optimizaciji obstoječih vsebin vam lahko pomaga tudi Google Search Console. Preverite, za katere poizvedbe se vaša vsebina že uvršča med iskalne rezultate in z dodatno optimizacijo izboljšajte njen položaj.

Pogosto pa vam Search Console lahko služi tudi kot inspiracija za ključne besede okrog katerih lahko ustvarite nove vsebine.

Brezplačno orodje za analizo ključnih besed

Orodja za analizo ključnih besed nam pomagajo ugotoviti, kako pogosto uporabniki določeno ključno besedo dejansko vpisujejo v iskalnike. 

Če uporabljate Google Ads ali imate vsaj Googlov uporabniški račun, lahko uporabite Google Keyword Planner Tool. To je brezplačno orodje, ki vam postreže z mnogimi informacijami, na primer, kolikokrat mesečno uporabniki iščejo določeno ključno besedo in kakšna je konkurenca.

Vaš cilj je poiskati ključne besede, ki imajo razmeroma velik obseg iskanja in sorazmerno nizko raven konkurence.

Google Keyword Planner: orodje za analizo ključnih besed
Google Keyword Planner

Analiza ključnih besed vam omogoča, da preverite, kako zastopana je ključna beseda v rezultatih iskanja, koliko oseb jo išče in kako velika je konkurenca. Po zaključeni analizi izberete ključne besede, ki so najbolj smiselne za vašo spletno stran in vsebine, ki jih želite ustvariti ali optimizirati. Pri tem pa ne pozabite upoštevati tudi svoje ciljne stranke!

Kako uporabljati ključne besede?

Postavite se v kožo svojih strank in ugotovite, kaj iščejo, kaj jih zanima, kakšno težavo jim lahko z določeno vsebino pomagate rešiti.

To je zelo pomembno, saj uporabnika, ki na Googlu išče informacije o čiščenju čevljev, ne zanima nakup čevljev. Enako uporabnika, ki želi kupiti točno določene čevlje, ne zanima dolga blog objava o različnih vrstah čevljev in trenutnih trendih.

Temu rečemo tudi namen iskanja (search intent). S kakšnim namenom je uporabnik določeno poizvedbo vpisal v iskalnik, kaj želi na strani najti?

Pomembno je tudi upoštevati konkurenco in obseg iskanja, torej podatke, ki ste jih pridobili med analizo ključnih besed.

Če imate majhno, butično spletno trgovino, se boste verjetno težko uvrstili na vrh rezultatov za ključno besedo “čevlji”, tudi če vaša trgovina prodaja čevlje in jih vaše stranke iščejo. Namesto tega je bolje, da stran optimizirate za long-tail ključne besede, ki jih prilagodite namenu iskanja.

Če veste, da stranke pogosto zanima, kako čistiti bele čevlje, še posebej superge, bi ključna beseda, ki bi jo lahko ciljali v objavi na blogu, bila “kako očistiti bele superge”. Če veste. da stranke namesto besede “superge” raje uporabljajo “športni copati”, raje uporabite to besedno zvezo.

Ko boste ugotovili katero ključno besedo boste povezali s katero vsebino, se lotite dejanske optimizacije – vključevanja te besede v vsebino.

Kako ključne besede vključiti v vsebino?

Uporabite ključne besede, kjer je to smiselno. Običajno v naslovu in vsebini objav, člankov, opisov videoposnetkov in podobno. Ne vsiljujte ključnih besed v vse dele besedila, saj se mora le-to brati naravno in neprisiljeno.

Vedno najprej pišite za svojega bralca, šele nato za iskalnike. Glavno ključno besedo večkrat uporabite v svoji vsebini, v vsebino pa dodajte tudi njene različice in sopomenke. Ne pretiravajte in ključno besedo vključite le toliko, da pomagate svojim bralcem in iskalnikom razumeti, o čem govori vaša vsebina.

Ključno besedo je dobro dodati v:

Pri vključevanju ključnih besed v vsebino vam lahko pomaga tudi SEO checklist

Pozor! Če nimate izjemno uspešne strani in natančno izdelane SEO strategije, se držite pravila, da mora vsaka vsebina biti optimizirana za eno glavno ključno besedo, ki jo na spletni strani uporabite samo enkrat.

Ko veste, kako poiskati in analizirati ključne besede ter jih pravilno dodati v svoje vsebine, svoje znanje uporabite v praksi. Začnite z optimizacijo ene strani in z uporabo Google Search Console spremljajte rezultate ter po potrebi prilagajajte optimizacijo.