Zakaj in kako spremeniti uporabniško ime na družbenih omrežjih?

Kdaj je dobro spremeniti ime ali uporabniško ime poslovnega profila na družbenih omrežjih, kako to naredimo in kaj na moramo biti pozorni ...
kako-spremeniti-uporabnisko-ime-na-druzbenih-omrezjih

Zakaj je dobro spremeniti ime ali uporabniško ime poslovnega profila na družbenih omrežjih, kako to naredimo in na kaj moramo biti pozorni …

Ime strani oz. podjetja

Ime strani ali profila je običajno ime podjetja ali blagovne znamke, a lahko v za to namenjen prostor vpišete karkoli. Zato je to dobro mesto za okrepitev vaše SEO strategije, s katero lahko vplivate tudi na to, kako hitro vas bodo na določenem omrežju uporabniki našli.

Ime, ki je prikazano na profilu, je običajno lahko tudi daljše od uporabniškega imena.

Uporabniško ime

Uporabniško ime je unikatno za vsakega uporabnika in je sestavni del povezave do vašega profila (npr. facebook.com/spletkarije). Na nekaterih omrežjih ga pri ustvarjanju uporabniškega računa izberete sami, na drugih se generira avtomatsko in ga lahko kasneje spremenite.

Uporabniško ime ne sme vsebovati šumnikov in posebnih znakov, lahko pa običajno vsebuje pike in podčrtaje (a uporabo le-teh odsvetujem). Dovoljena dolžina uporabniškega imena je odvisna od družbenega omrežja.

Zakaj spremeniti ime strani na Facebooku?

Spremembo imena profila oz. Facebook strani priporočam v primeru optimizacije. Na Facebooku bo vaša sprememba šla skozi potrditveni proces (dovoljene le manjše spremembe), medtem ko lahko na drugih omrežjih ime spremenite kadarkoli želite v praktično karkoli, dokler ime ne krši pravil omrežja.

V imenu vedno uporabite ime podjetja ali znamke, ki mu nato dodate ključne besede, na katere želite ciljati (na primer področje dela). Te lahko kasneje spremenite, če ugotovite, da ne dosegajo želenih rezultatov. Na Facebooku bodite pazljivi, saj so ključne besede v imenu lahko v nasprotju z njihovimi pravili.

Kakšne so omejitve pri dolžini imena in uporabniškega imena na različnih družbenih omrežjih?

Facebook
Ime: 75 znakov
Uporabniško ime: 50 znakov

Instagram
Ime: 30 znakov
Uporabniško ime: 30 znakov

Pinterest
Ime: ni omejitve*
Uporabniško ime: 3-30 znakov
*preizkušeno do 95 znakov

Twitter
Ime: 50 znakov
Uporabniško ime: 15 znakov*
*ni mogoče spreminjati

Zakaj spremeniti uporabniško ime na Facebooku in drugih družbenih omrežjih?

Sprememba uporabniškega imena je nekaj povsem drugega kot sprememba imena profila oz. prikaznega imena in se je morate lotiti zelo premišljeno. To je pet primerov, v katerih strankam svetujem, da spremenijo uporabniško ime poslovnega profila.

Kaj je treba upoštevati, preden se lotite spreminjanja?

Pri spremembi imena ni potrebnih posebnih predpriprav, razen analize ključnih besed, če je vaš cilj SEO optimizacija. Z razliko od uporabniškega imena tudi ni nujno, da je ime profila na vseh družbenih omrežjih popolnoma identično. Seveda naj zajema ime podjetja, sicer pa lahko prilagajate ključne besede in izkoristite dodatni prostor, ki ga nudijo določena omrežja (na primer Pinterest in Facebook).

Kot sem že omenila, pa je sprememba uporabniškega imena nekaj povsem drugega. Najprej je treba upoštevati dolžinske omejitve posameznega omrežja nato pa še razpoložljivost uporabniškega imena.

Kako izbrati uporabniško ime?

Če ime vašega podjetja samo po sebi ni dovolj prepoznavno, vključite še dejavnost. Na primer: ‘masazemateja’ je veliko bolj prepoznavno kot ‘studiomateja’ in bolj uporabnikom (in iskalnikom) prijazno kot ‘masaznistudiomateja’.

Dobro premislite, če uporabniško ime res služi svojemu namenu in vas loči od ostalih podjetij na družbenih omrežjih!

Izogibajte se splošnim izrazom, kot sta salon ali studio, ki sta preveč splošna, da bi uporabnikom dala kakršno koli informacijo o vaši dejavnosti. Če po uporabniškem imenu uporabnik ne bo vedel, ali gre za salon pohištva ali za kozmetični salon, je ta beseda popolnoma odveč.

Pri uporabniških imenih šteje vsaka črka, zato ne zapravljajte dragocenega prostora za besede, ki vašega podjetja ne ločijo od množice drugih salonov ali studiev.

Pri izbiri mislite tudi na prihodnost. Bo vaš blog vedno samo blog? Kako smiselno je v uporabniško ime vključevati blog, ki ga boste čez leto ali dve spremenili v spletno trgovino in bloga sploh ne boste pisali več?

Svetujem, da izberete vsaj 3-5 uporabniških imen, ki bi lahko uspešno predstavljala vaše podjetje. Pogosto se namreč zgodi, da želeno uporabniško ime ni na voljo na vseh omrežjih in ste tako lahko že vnaprej pripravljeni.

Po tem ko ste izbrali uporabniško ime, naj bo prvi korak vedno preverjanje razpoložljivosti na vseh omrežjih, ki jih želite uporabljati ali bi jih morda želeli uporabljati v prihodnosti.

Preverjanje razpoložljivosti vam lahko poenostavijo strani, kot je Namechk, kamor vpišete želeno uporabniško ime, stran pa vam prikaže vsa omrežja in aplikacije, ki jih ima na voljo, skupaj z razpoložljivostjo izbrane besede. Deluje tudi za domene spletnih strani.

Kako spremeniti ime ali uporabniško ime?

Ko ste izbrali ime in uporabniško ime, ki ga želite uporabiti, je najtežji del že za vami, saj je sprememba zelo preprosta. Če niste vešči navigiranja po nastavitvah različnih omrežij, sem za vas pripravila natančna navodila, kako to narediti. Pomembno je le, da vse korake začnete na svojem profilu in ne na vstopni strani.

Kako spremeniti ime ali uporabniško ime na Facebooku

Na levi strani svoje Facebook strani izberite zavihek Vizitka (About), nato pa v razdelku Splošno urejate ime ali uporabniško ime s klikom na Uredi (Edit). Sistem vam bo javil, če je uporabniško ime, ki ga želite izbrati, že zasedeno.

Sprememba imena strani na Facebooku
Ustvarjanje ali sprememba uporabniškega imena na Facebooku

Vsako spremembo imena ali uporabniškega imena bo Facebook najprej preveril, nato pa potrdil ali zavrnil. Zato dobro premislite, kakšno spremembo želite, ta pa naj se ne oddaljuje preveč od prvotnega imena/up. imena strani.

Občasno Facebook ob spremembi uporabniškega imena javi, da nimate dovoljenja za spremembo, razlog za to pa zaenkrat ni znan. V tem primeru naj poskusi spremembo opraviti drug administrator. Če ste edini administrator strani, dodajte osebo, ki ji zaupate, da to opravi namesto vas.

Kako spremeniti ime ali uporabniško ime na Instagramu

Na računalniku ali mobilni aplikaciji pojdite na svoj profil in izberite Edit profile. Nato v okence Name vpišite novo ime, v okence Username pa uporabniško ime. Instagram vas bo opozoril, če je uporabniško ime že v uporabi. Istočasno lahko urejate tudi opis (bio), povezavo do spletne strani in zasebne podatke. Ko ste gotovi, nove podatke potrdite s klikom na Submit (računalnik) ali Done (aplikacija).

Sprememba imena in uporabniškega imena na Instagramu

Kako spremeniti ime ali uporabniško ime na Pinterestu

Če še niste na svojem profilu, kliknite ime profila v opravilni vrstici (#1 na sliki), nato pa tri pikice skrajno desno (#2). S tem pridete do urejanja profila, kjer lahko urejate vse podatke na enem mestu.

Sprememba imena in uporabniškega imena na Pinterestu

Kako spremeniti ime ali uporabniško ime na Twitterju

Tudi na Twitterju boste najprej morali na svoj profil (s klikom na profilno sliko v zgornjem desnem kotu, kjer na seznamu izberete Profile). Nato kliknete na Edit profile, kjer lahko na enem mestu urejate vse predstavitvene dele vašega profila (profilno in naslovno sliko, ime, bio, kraj in povezavo do spletne strani). Ko ste gotovi, ne pozabite potrditi sprememb s klikom na Save changes.

Uporabniški profil na Twitterju
Sprememba imena in ostalih podatkov na Twitterju

Po spremembi uporabniškega imena ne pozabite spremeniti vseh povezav kjerkoli ste jih objavili – npr. na spletni strani, v mailingu, na drugih družbenih omrežjih … Na družbenih omrežjih, kjer vas uporabniki pogosto označujejo, je dobro, da tudi njih obvestite o spremembi uporabniškega imena.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar