Poslovi se od neučinkovite spletne strani

Optimizacija poskrbi za večjo učinkovitost spletne strani in bolj zadovoljne obiskovalce, ki tako hitreje postanejo stranke.

Optimizacija poskrbi za večjo učinkovitost spletnih strani

Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija je proces izboljševanja, katerega cilj je optimalno delovanje spletne strani in vseh njenih funkcij. Optimizacija je najpogosteje tisto, kar nihče ne vidi, nekaj, kar se dogaja v ozadju, a je ključnega pomena za dobro delujočo in učinkovito spletno stran!

Kljub temu da večina pozna le SEO optimizacijo, optimizacija strani poteka na več različnih nivojih. Vsi deli optimizacije se med seboj dopolnjujejo oz. delujejo vzajemno, večina med njimi pa vpliva tudi na SEO

Optimizirati moramo delovanje v ozadju (na primer hitrost nalaganja strani), pa tudi samo videz in funkcije strani, ki vplivajo na kakovostno uporabniško izkušnjo in s tem na učinkovitost spletne strani in višje uvrščanje na iskalnikih.

Optimizacija spletne strani se začne že ob izdelavi

Že v fazi načrtovanja, kasneje pa tudi pri sami izdelavi, je treba imeti v mislih optimalno zasnovo, postavitev in delovanje spletne strani. Če je stran napačno zgrajena, bodo vsi poskusi optimizacije imeli manjši učinek. Pogosto se zgodi, da bi lastniki spletnih strani ali trgovin radi povečali svoj obisk ali prodajo in želijo stran optimizirati, pri tem pa ugotovimo, da stran stoji na zelo majavih temeljih.

Nekatere stvari lahko popravimo ali optimiziramo z nekaj kliki in določenimi pristopi, za druge pa je potrebna popolna prenova spletne strani.

Optimizacija WordPress spletnih strani

Optimizacija hitrosti nalaganja

Hitrost nalaganja vaše strani vpliva na uporabniško izkušnjo (če se bo stran predolgo nalagala, jo bodo uporabniki zapustili) in SEO (Google v svojem algoritmu, ki odloča, kako visoko se bo stran pojavila v rezultatih iskanja, upošteva tudi hitrost), zato je zelo pomembno, da je primerno optimizirana!

Na hitrost vpliva veliko dejavnikov, zato je treba pred optimizacijo najprej stran testirati in ugotoviti, kateri ukrepi so smiselniČe je bila stran že v osnovi napačno zasnovana, je za optimizacijo hitrosti treba stran povsem prenoviti ali na novo postaviti.

Spletkarije lahko poskrbijo tudi samo za optimizacijo določenega segmenta, na primer optimizacijo fotografij. Fotografije najpogosteje upočasnijo nalaganje spletne strani, Spletkarije pa poskrbijo za avtomatsko kompresijo fotografij in/ali prikaz v novejših formatih. Svetujem ti lahko tudi glede optimalnih velikosti fotografij za uporabo na tvoji strani.

Na voljo je tudi svetovanje, kako lahko z nekaterimi ukrepi pri dodajanju novih vsebin poskrbiš za hitrejše delovanje strani. 

SEO optimizacija

Poskrbim za namestitev SEO vtičnika, osnovno on-site SEO optimizacijo ter za povezavo z Google Search Console. Možna je tudi optimizacija fotografij in grafik za SEO.

Prejmeš tudi osnovna navodila, kako lahko dele optimizacije kasneje izvajaš samostojno.

Za uspešno SEO optimizacijo je pomembno, da so optimizirani vsi vidiki spletne strani, torej tudi hitrost in uporabniška izkušnja.

Optimizacija uporabniške izkušnje

Optimizira se lahko postavitev strani, grafičnih elementov in funkcij za boljšo uporabniško izkušnjo. Po potrebi se zamenja celotna grafična predloga strani. Uredim lahko tudi prevode angleških izrazov, ki se pojavljajo na strani.

K uporabniški izkušnji sodi tudi optimizacija hitrosti.