Recikliraj vsebino ter povečaj doseg in uspeh

Vsebinska reciklaža ni nič drugega kot preoblikovanje in uporaba obstoječe vsebine. Gre za najenostavnejši del vsebinskega marketinga, ki ima ogromno koristi.
Vsebina članka

Recikliranje vsebine ti ne le olajša pripravo novih vsebin, prihrani čas in pomaga doseči širšo publiko, temveč je ključnega pomena v vsaki strategiji vsebinskega marketinga.

Zakaj? Ker s pomočjo reciklaže vzamemo obstoječo vsebino, ji spremenimo format in s tem isto stvar prikažemo na povsem nov način.

Zakaj je pomembno, da isto stvar poveš na več načinov?

Ljudje se učimo in sprejemamo informacije na več različnih načinov. Medtem ko eni obožujejo branje, drugi raje poslušajo. Nekateri raje vidijo stvari skozi ilustracije, drugi pa potrebujejo osebno izkušnjo, da lahko začutijo stvari, preden jih razumejo.

Običajni slogi učenja so:

Ustvarjanje privlačne in koristne vsebine deluje najbolje, ko najdemo način, kako povedati isto stvar na več različnih načinov in s tem nagovorimo vsakega od slogov učenja. Pošiljanje sporočila skozi različne kanale nam omogoča, da enostavneje dosežemo vse tipe učencev, hkrati pa lahko z manj truda ustvarjamo več vsebine.

V oglaševanju velja pravilo, da mora občinstvo oglas videti sedemkrat, preden ga zares opazi. Ljudje morajo določeno sporočilo videti več kot sedemkrat, da le-to napravi vtis.

Z uporabo interneta in digitalnega marketinga pa je povprečen uporabnik tako zasičen z informacijami, da se je ta številka še nekoliko povečala. To pomeni, da ima predstavitev iste vsebine na več različnih načinov še toliko pomembnejšo vlogo.

Kako lahko recikliraš vsebino in isto stvar poveš na več načinov?

Izjemno koristno je lahko, če poveš isto stvar na več načinov. Ponavljanje ni slaba stvar, ko gre za privlačno vsebino in privabljanje občinstva k obojestranski komunikaciji.

Dosledno deljenje podobnih sporočil na drugačen način, ki je v skladu z različnimi načini učenja, se ti lahko izdatno obrestuje, še posebej na družbenih omrežjih, kjer se način komunikacije hitro spreminja in razvija. Zato kar pogumno in samozavestno recikliraj in isto vsebino uporabite čim večkrat.

Isto stvar lahko na različne načine poveš z uporabo različnih sredstev, npr.:

  • Bloganje
  • Video
  • Podcast
  • Izdelki

Na družbenih omrežjih pa z uporabo različnih formatov objav. Vsako omrežje ima svoje posebnosti in formate, ki jih omogoča:

Vsako od teh možnosti lahko uporabiš za delitev iste informacije, a s povsem različno izkušnjo za uporabnika. Bolj pogosto kot boš to možnost izrabljala in več načinov za deljenje informacije kot boš uporabila, večja verjetnost bo, da bo vsebina pritegnila uporabnike, ki se bodo nanjo odzvali.

Kako reciklirati povezavo na spletno stran?

Družbena omrežja, kot so Facebook, Twitter in LinkedIn, ob objavi povezave na spletno stran prikažejo predogled vsebine s sliko, naslovom in opisom. Te podatke lahko na lastni spletni strani spremeniš z optimizacijo za družbena omrežja, pri tem pa ti ni potrebno spreminjati vsebine strani (na primer blog objave).

Primer: ena povezava, trije povsem različni predogledi na Facebooku

Z eno hitro spremembo lahko popolnoma spremeniš videz povezave. Tako lahko isto povezavo uporabnikom vsakič prikažeš na povsem nov način in pritegneš različne uporabnike. Svetujem, da različne fotografije, naslove in opise med seboj kombiniraš in testiraš, katera različica najbolje deluje.

Zakaj isto vsebino uporabljati vedno znova?

Ne samo, da lahko vsebino recikliraš, lahko jo tudi v nespremenjeni obliki ponovno uporabiš. Se ti zdi, da si kot pokvarjena plošča, ko deliš isto vsebino znova in znova? Treba je pomisliti na naslednje …

Občinstvo ne vidi informacij, ko jih objaviš

Življenje pride vmes, ljudje se niso vedno pripravljeni (ali nimajo časa) v tistem trenutku posvetiti vsebini, ki jo deliš.

Potem pa so tukaj še algoritmi. Medtem ko ti visoka pozicija na Googlu z dokaj malo angažiranosti dolgoročno prinaša redne oglede vsebine na spletni strani, dokler uporabniki to vsebino iščejo, je na družbenih omrežjih drugače.

S strmim padanjem dosega na družbenih omrežjih je nujno, da isto stvar deliš večkrat, če želiš, da bo dosegla več ljudi. To ne pomeni, da deli isto objavo 5-krat zaporedoma, ampak isto stvar povej v petih različnih objavah (in formatih), ob različnih dneh, ob različnem času. Ponovne delitve in recikliranje vsebine so ključni, če želiš razširiti krog oseb, ki jih bo vsebina dosegla.

Ne smeš pa pozabiti, da na družbenih omrežjih sledilci redko obiščejo tvoj profil, kjer so zbrane vse objave, tam pa tudi ne preživijo veliko časa. To pomeni, da lahko popolnoma nespremenjeno objavo čez nekaj časa ponovno objaviš in ji ponudiš novo možnost za doseg publike.

E-sporočila ostanejo neodprta

Pomisli, koliko e-sporočil dobiš v enem dnevu? Prepričana sem, da vseh ne odpreš in razlog najverjetneje ni izključno to, da te vsebina ne zanima.

Če smo zelo zaposleni, se pogosto osredotočimo samo na najpomembnejša sporočila, ostala pa spregledamo. Zgodi se tudi, da vsebina tvojega sporočila osebe na drugi strani ne zanima – trenutno. A to ne pomeni, da se stanje ne more spremeniti. Če tej osebi isto informacijo ponudiš ob drugi priložnosti, boš morda zadela terno.

Način, ki se v email marketingu preverjeno dobro obnese, je pošiljanje istega e-sporočila osebam, ki prvega niso odprle, v roku 24-48 ur.

Uporabniki so raztreseni

Tisti dan, ko si svojo skrbno načrtovano in pripravljeno vsebino poslala v svet, tvoji bralci, sledilci ali gledalci morda niso bili pri volji ali jim preprosto ni zneslo, da bi vsebino preverili, kaj šele se nanjo odzvali. Z deljenjem iste informacije drug dan lahko dosežeš prav tisto osebo, ki vsebino najbolj potrebuje.

Ustvarjalci vsebin po mojih izkušnjah zamujajo ogromno priložnosti s tem, ko se jim zdi, da bodo “tečni” svojemu občinstvu, če bodo isto informacijo, povezavo, temo itd. delili večkrat.

Ne boj se! Ja, morda boš izgubila nekaj sledilcev ali naročnikov na novičke, a pridobiš lahko veliko več. Sledilci, ki nikoli ne reagirajo na tvoje objave in naročniki na novičke, ki jih nikoli ne odprejo, niso veliko vredni. Veliko bolj pomembno je, da imaš zvesto publiko, ki se s tvojo vsebino dejansko poveže.

Potrebuješ ideje, kako reciklirati vsebino?