Delo od doma: 4 nasveti za večjo varnost podatkov

Tudi vi svoje delo opravljate od doma? Če za to potrebujete računalnik, obvezno preberite, kako poskrbeti za zaščito podatkov.
Vsebina članka

Ne glede na to kje ste zaposleni in kako odgovorno delo imate, obstaja velika verjetnost, da vaše delo vsebuje tudi upravljanje z zaupnimi podatki. Vsi podatki so lahko veliko vredni, pa ne nujno samo po finančni plati.

Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi podatki (ali del), ki ste jih prinesli domov (ali od doma do njih dostopate) in jih potrebujete za svoje delo, naenkrat izginili? Ali pa bi dostop do njih dobila nepooblaščena oseba? Šef verjetno ne bi bil vesel. Če ste sami svoj šef, pa imate odgovornost do strank, da podatke zaščitite!

Nasveti za večjo varnost so namenjeni predvsem tistim, ki za svoje delo uporabljajo domači  računalnik. Vemo namreč, da pri domačih računalnikih varnost ni vedno na prvem mestu, pogosto pa jih uporablja več kot ena oseba, kar še poveča varnostno tveganje. Če ste samozaposleni ali delate v manjšem podjetju brez IT podpore, preverite, ali ste spodnje nasvete upoštevali, tudi če za delo uporabljate službeni računalnik.

Če je le možno, svetujem, da navedene nasvete upoštevate še preden priklopite USB ključ ali zunanji disk s podatki oziroma se povežete s službenim strežnikom, delovno postajo itd. Če je vaš računalnik okužen z virusom ali drugimi nepridipravi, je lahko v nasprotnem primeru že prepozno.

Opozorilo! Navedeno so splošni nasveti za zaščito računalnikov in podatkov in nikakor niso zagotovilo, da kaj ne bo šlo narobe. Če ste v službi s strani nadrejenih ali IT oddelka prejeli posebna varnostna navodila za čas trajanja dela od doma, jih obvezno upoštevajte!

#1 Posodobite operacijski sistem

Posodobitve pogosto vključujejo krpanje lukenj, ki omogočajo nedovoljen dostop do vaših podatkov ali računalnika, ali odpravljanje znanih ranljivosti, ki jih hekerji uporabljajo za napad vašega sistema. Če ne uporabljate zadnje verzije, posodobite svoj operacijski sistem. Dobro je posodobiti tudi programe.

Če so na vašem računalniku naloženi piratski programi, jih odstranite.

#2 Namestite/posodobite protivirusni in protivohunski programi

Če že imate protivirusni in protivohunski program, preverite, ali sta posodobljena na zadnjo verzijo in ali je posodobljena tudi zbirka virusov oz. seznam varnostnih groženj. Številni protivirusni programi že vsebujejo tudi protivohunsko zaščito, a je le v plačljivih ta zares učinkovita.

Če teh programov še nimate, ju namestite.

Če želite protivirusni in protivohunski program v enem, je Norton 360 dobra izbira.

#3 Preverite, ali se kje skrivajo virusi

Varnostni pregled boste morali v vsakem programu opraviti posebej. Izberite pregledovanje celotnega računalnika (ne hitre različice) in počakajte – pregledovanje datotek lahko traja nekaj časa. Če program odkrije grožnje, sledite priporočilom.

#4 Zavarujte omrežje

Boste za delo uporabljali službeni računalnik? Krasno! Predpostavljam, da je le-ta varnostno urejen – torej z redno posodobljenim operacijskim sistemom in programi ter zaščiten s protivirusnim in protivohunskim programom. V tem primeru je dobro zaščititi le še omrežje, preko katerega se boste povezovali na splet.

VPN (virtual private network) oziroma navidezno zasebno omrežje vaš domač računalnik poveže z oddaljenim strežnikom (proxy), preko katerega nato vi dostopate do spleta. VPN se uporablja za skrivanje identitete ali lokacije ter za večjo varnost.

VPN namreč vse vaše podatke zašifrira in tako poskrbi za varen prenos od vas do spletnega mesta (in obratno). VPN lahko namestite na vaš računalnik ali na usmerjevalnik (router), ki nato zaščiti vse priključene računalnike.

Ponudniki nudijo različne pakete in možnosti ter države, v katerih se strežniki nahajajo. Izberete lahko tudi brezplačen VPN, a imajo ti običajno omejeno količino podatkov, ki jih preko njihovega omrežja lahko prenesete, pogosto pa predstavljajo tudi varnostno grožnjo.

Nekateri onudniki: ExpressVPN, IPVanish VPN, NordVPN, PureVPN, Namecheap.

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

Objavi komentar