Delo od doma: 5 nasvetov za večjo varnost podatkov

Ali svoje delo opravljaš od doma? Če pri tem uporabljaš računalnik ali druge elektronske naprave, obvezno preberi, kako poskrbeti za boljšo zaščito podatkov.
Vsebina članka

Ne glede na to kje si zaposlena in kako odgovorno delo imaš, obstaja velika verjetnost, da tvoje delo vsebuje tudi upravljanje z zaupnimi podatki. Premalo se namreč zavedamo, da so podatki lahko veliko vredni, pa ne nujno samo po finančni plati.

Pomisli, kaj bi se zgodilo, če bi podatki (ali del), ki si jih prinesla domov (ali od doma do njih dostopaš) in jih potrebuješ za svoje delo, naenkrat izginili? Ali pa bi dostop do njih dobila nepooblaščena oseba? Šef verjetno ne bi bil vesel. Če si sama svoja šefica, pa imaš odgovornost do strank, da podatke zaščitiš!

Nasveti za večjo varnost so namenjeni predvsem tistim, ki za svoje delo uporabljajo domači računalnik. Vemo namreč, da pri domačih računalnikih varnost ni vedno na prvem mestu, pogosto pa jih uporablja več kot ena oseba, kar še poveča varnostno tveganje. Če si samozaposlena ali delaš v manjšem podjetju brez IT podpore, preveri, ali so spodnji nasveti upoštevani, tudi če za delo uporabljaš službene naprave.

Če je le možno, svetujem, da vse navedene nasvete upoštevaš še preden priklopite USB ključ ali zunanji disk s podatki oziroma se povežeš s službenim strežnikom, delovno postajo itd. Če je tvoja naprava okužena z virusom ali drugimi nepridipravi, je lahko v nasprotnem primeru že prepozno.

Opozorilo! Navedeno so splošni nasveti za zaščito računalnikov in podatkov in nikakor niso zagotovilo, da ne bo šlo kaj narobe. Če si v službi s strani nadrejenih ali IT oddelka prejela posebna varnostna navodila za čas trajanja dela od doma, jih obvezno upoštevaj!

#1 Posodobi operacijski sistem

Posodobitve pogosto vključujejo krpanje lukenj, ki omogočajo nedovoljen dostop do vaših podatkov ali računalnika, ali odpravljanje znanih ranljivosti, ki jih hekerji uporabljajo za napad računalniškega sistema. Če ne uporabljaš zadnje različice, posodobi svoj operacijski sistem. Dobro je posodobiti tudi programe, še posebej tiste, ki so nujni za tvoje delo.

#2 Odstrani piratske programe

Če so na računalniku naloženi piratski programi (ali celo piratski operacijski sistem), jih je nujno odstraniti. Programčki za odklepanje takih programov so običajno v obliki trojanskih konjev in praktično nemogoče je vedeti, kam vse bo ta trojanec potoval, do katerih podatkov bo dostopal in kam jih bo pošiljal.

Že en sam piratski program lahko ogrozi varnost tvojega računalnika in vseh podatkov na njem!

#3 Namesti/posodobi protivirusni in protivohunski program

Če že imaš protivirusni in protivohunski program, preveri, ali sta posodobljena na zadnjo verzijo in ali je posodobljena tudi zbirka virusov oz. seznam varnostnih groženj. Številni protivirusni programi že vsebujejo tudi protivohunsko zaščito, a je le v plačljivih ta zares učinkovita. Če teh programov še nimaš, ju namesti. 

Kakšna je razlika med brezplačnimi in plačljivimi različicami? To se seveda razlikuje od programa do programa, a največja razlika je običajno v zaznavanju groženj. Brezplačne različice praviloma samo skrenirajo napravo in opozorijo, če je bila zaznana kakšna grožnja. Plačljive različice pa nudijo aktivno zaščito v realnem času, kar pomeni, da preprečijo, da bi okužene datoteke sploh prišle na tvojo napravo, na primer preko okužene spletne strani ali priponke v e-sporočilu.

Če želiš protivirusni in protivohunski program v enem, sta Norton 360 ali Malwarebytes dobra izbira, se pa priporočila iz leta v leto spreminjajo, ker se spreminjajo tudi grožnje in s tem programi.

#4 Preveri, ali se kje skrivajo virusi

Varnostni pregled je v vsakem programu opraviti posebej, imajo pa eni programi privzeto nastavljeno, da se po posodobitvi pregled izvede samodejno. 

Vedno izberi pregledovanje celotnega računalnika (ne hitre različice) in počakaj – pregledovanje datotek lahko traja nekaj časa (odvisno od števila in velikosti datotek). Če program odkrije grožnje, sledi priporočilom.

#5 Zavaruj omrežje

Boš za delo uporabljala službeni računalnik? Krasno! Predpostavljam, da je le-ta varnostno urejen – torej z redno posodobljenim operacijskim sistemom in programi ter zaščiten s protivirusnim in protivohunskim programom. V tem primeru je dobro zaščititi le še omrežje, preko katerega se boste povezovali na splet.

VPN (virtual private network) oziroma navidezno zasebno omrežje vaš domač računalnik poveže z oddaljenim strežnikom (proxy), preko katerega nato vi dostopate do spleta. VPN se uporablja za skrivanje identitete in/ali lokacije. To seveda ne pomeni, da se ti ne da slediti na kak drug način, a je uporaba zasebnega omrežja vsekakor dobra praksa.

Večina VPN ponudnikov omogoča tudi avtomatsko šifriranje podatkov, kar poskrbi za varnejši prenos od tvoje naprave do spletnega mesta (in obratno). VPN lahko namestiš na računalnik/tablico/telefon ali na usmerjevalnik (router), ki nato zaščiti vse priključene naprave.

Ponudniki nudijo različne pakete (in cene) in možnosti ter države, v katerih se strežniki nahajajo. Obstajajo tudi brezplačni VPN ponudniki, a imajo ti običajno omejeno količino podatkov, ki se jih preko njihovega omrežja lahko prenese, pogosto pa predstavljajo tudi varnostno grožnjo.

Nekateri zanesljivi ponudniki: ExpressVPN, IPVanish VPN, NordVPN, PureVPN, Namecheap, Malwarebytes.

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

Objavi komentar